Koleno pečené na pivě recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5-10 stroužků česnek
1-2 ks cibule
voda
1 kostka masox
1 ks vepřové koleno
1 láhev černé pivo
podle chuti
sůl
kmín
koření

Postup přípravy receptu

  1. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s olejem. Případně můžeme přidat grilovací koření bez soli. V této marinádě můžeme koleno marinovat 2 - 3 dny. Před pečením koleno osolíme.

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Koleno vložíme na pekáč, přidáme cibuli a téměř nasucho jej pečeme asi 20 minut v plně rozpálené troubě, aby se maso zatáhlo.

  3. Pak teplotu zmírníme a koleno pečeme doměkka. Během pečení jej přeléváme a podléváme černým pivem a vývarem z vody a masoxu.

  4. Asi po 1 hodině pečení nařežeme kůži tak, aby vytekl tuk. Dále koleno pečeme asi na 200 °C tak dlouho, až se vypeče tuk a maso se oddělí od kosti. Stále přeléváme výpekem a doplňujeme pivo i vývar a koleno obracíme.

  5. Pečení může trvat až 4 hodiny podle velikosti kolena, ale výsledek stojí za to.

  6. Koleno pečené na pivě můžeme podávat jako vepřo, knedlo, zelo, nebo jen s chlebem, zeleninou, hořčicí a křenem podle chuti. Pokud zbude výpek, mažu si jej na chleba s cibulí a je to výborné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!