Květáková polévka se smetanovým sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
0 lžiček sůl
2 lžíce máslo
2 šálky mléko
2 lžíce voda
4 šálky květák
1 ks šalotka
1 šálek kuřecí vývar
2 lžíce hladká mouka
1 špetka mletý černý pepř
2 ks tavený smetanový sýr
1 lžíce čerstvý kopr
1 kelímek řecký jogurt

Postup přípravy receptu

  1. Jednu malou šalotku (nebo čtvrtinu klasické cibule) nakrájíme nadrobno. Česnek rozetřeme, květák nastrouháme na hrubo a čerstvý kopr nasekáme na jemno.

  2. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci, přidáme nakrájenou šalotku s česnekem a zpěníme. Smažíme, dokud šalotka nezesklovatí, tzn. asi 4 - 5 minut za stálého míchání, aby se zabránilo spálení česneku. Potom přidáme květák, čerstvý kopr, okořeníme solí, pepřem a promícháme. Dále přidáme trochu vody a podusíme květák doměkka (asi 7 minut za občasného míchání).

  3. Mezitím rozšleháme kuřecí vývar ve 1/4 šálku s 2 lžícemi hladké mouky, případně bezlepkové či rýžové mouky. Následně přidáme do hrnce s květákovou polévkou zbývající 1,5 šálku kuřecího vývaru, jogurt a mléko s rozmíchaným taveným sýrem. Květákovou polévku se smetanovým sýrem případně ještě opepříme a za občasného míchání provaříme, až polévka mírně zhoustne (asi 5 minut).

  4. Květákovou polévku se smetanovým sýrem rozlijeme na talíře a podáváme s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!