Květáková polévka se smetanovým sýrem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 0 lžiček sůl 2 lžíce máslo 2 šálky mléko 2 lžíce voda 4 šálky květák 1 ks šalotka 1 šálek kuřecí vývar 2 lžíce hladká mouka 1 špetka mletý černý pepř 2 ks tavený smetanový sýr 1 lžíce čerstvý kopr 1 kelímek řecký jogurt
Postup Květáková polévka se smetanovým sýrem recept
Postup přípravy receptu
-
Jednu malou šalotku (nebo čtvrtinu klasické cibule) nakrájíme nadrobno. Česnek rozetřeme, květák nastrouháme na hrubo a čerstvý kopr nasekáme na jemno.
Máslo rozpustíme ve velkém hrnci, přidáme nakrájenou šalotku s česnekem a zpěníme. Smažíme, dokud šalotka nezesklovatí, tzn. asi 4 - 5 minut za stálého míchání, aby se zabránilo spálení česneku. Potom přidáme květák, čerstvý kopr, okořeníme solí, pepřem a promícháme. Dále přidáme trochu vody a podusíme květák doměkka (asi 7 minut za občasného míchání).
Mezitím rozšleháme kuřecí vývar ve 1/4 šálku s 2 lžícemi hladké mouky, případně bezlepkové či rýžové mouky. Následně přidáme do hrnce s květákovou polévkou zbývající 1,5 šálku kuřecího vývaru, jogurt a mléko s rozmíchaným taveným sýrem. Květákovou polévku se smetanovým sýrem případně ještě opepříme a za občasného míchání provaříme, až polévka mírně zhoustne (asi 5 minut).
Květákovou polévku se smetanovým sýrem rozlijeme na talíře a podáváme s pečivem.