Lahodná omáčka ze zelených fazolových lusků recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl ocet kopr cukr krystal 1 ks bobkový list 40 ml slunečnicový olej 2 lžíce hladká mouka 250 ml sladká smetana 500 ml studená voda 5 kuliček celý černý pepř 1000 g zelené fazolové lusky 3 kuličky celé nové koření 800 ml domácí zeleninový vývar
Postup Lahodná omáčka ze zelených fazolových lusků
Postup přípravy receptu
-
Čerstvé zelené fazolové lusky očistíme, odkrojíme oba konce, zbavíme je bočních vláken, omyjeme a pokrájíme na menší kousky
Fazolové lusky dáme do hrnce, zalijeme 800 ml studeného zeleninového vývaru a jemně osolíme. Přidáme bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření. Přivedeme do varu a na středním plameni vaříme asi 20 minut
Na rozehřátém oleji na pánvi opražíme do žemlové barvy hladkou mouku, vmícháme prolisovaný česnek a necháme ho pěkně rozvonět. Poté naředíme asi 500 ml studené vody, rozmícháme do hladka. Hotovou zápražku vlijeme do omáčky a povaříme ještě 15 minut, aby se ztratila surová chuť mouky
Přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem, vypneme plamen a necháme chvíli odstát. Omáčku ze zelených fazolových lusků dochutíme cukrem a octem a vmícháme na jemno posekaný čerstvý kopr
Lahodnou omáčku ze zelených fazolových lusků servírujeme horkou s volským okem nebo fašírkou. Vhodnou přílohou k omáčce jsou vařené brambory
Tuto omáčku můžeme připravit i ze zmrazených fazolových lusků, potom je doba vaření podstatně kratší. Jde o voňavé, rychlé a laciné jídlo.