Lahodný jahodový zákusek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 70 g cukr 1 špetka sůl 5 ks vejce 20 g máslo 40 g hladká mouka náplň 50 g cukr 300 g jahody 6 plátků želatina 10 lžic červené dortové želé 1 lžíce likér Grand Marnier na ozdobu 100 g jahody 150 ml smetana ke šlehání podle potřeby pomerančový džus na potření 40 g jahodová marmeláda
Postup Lahodný jahodový zákusek recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli našleháme na pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. K vyšlehaným žloutkům přidáváme za stálého míchání rozpuštěné máslo, poté prosátou hladkou nebo polohrubou mouku a nakonec jemně přimícháme sníh ušlehaný z bílků.
Těsto uhladíme do pečícím papírem vyložené kulaté formy a pečeme 10 - 12 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Korpus necháme po upečení vychladnout.
Želatinu namočíme do studené vody. Zhruba 3/4 dobře umytých jahod nakrájíme na malé kousky a promícháme s likérem a cukrem. Ručním mixerem jahody rozmixujeme, ale necháme viditelné malé kousky. Pomerančový džus ohřejeme a rozpustíme v něm vyždímanou želatinu. Želatinu poté vložíme do namixovaných jahod a dobře promícháme.
Piškotový korpus rozřízneme. Jeden díl korpusu vložíme do kulaté formy a potřeme jahodovou marmeládou. Druhý díl korpusu nakrájíme na menší plátky, které vyložíme po okrajích kulaté formy jako ohraničení pro želatinu. Želatinovou jahodovou směs naneseme na korpus a pěkně uhladíme. Zákusek necháme alespoň na hodinu ztuhnout v lednici.
Zbytkem omytých jahod a želém, připraveným podle návodu na obalu, ozdobíme vrch moučníku. Těsně před podáváním našleháme smetanu a dort jí ozdobíme.
Lahodný jahodový zákusek můžeme třeba připravit jako krásné sladké překvapení na svátek zamilovaných.