Lahodný jahodový zákusek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
70 g cukr
1 špetka sůl
5 ks vejce
20 g máslo
40 g hladká mouka
náplň
50 g cukr
300 g jahody
6 plátků želatina
10 lžic červené dortové želé
1 lžíce likér Grand Marnier
na ozdobu
100 g jahody
150 ml smetana ke šlehání
podle potřeby
pomerančový džus
na potření
40 g jahodová marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli našleháme na pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. K vyšlehaným žloutkům přidáváme za stálého míchání rozpuštěné máslo, poté prosátou hladkou nebo polohrubou mouku a nakonec jemně přimícháme sníh ušlehaný z bílků.

  2. Těsto uhladíme do pečícím papírem vyložené kulaté formy a pečeme 10 - 12 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Korpus necháme po upečení vychladnout.

  3. Želatinu namočíme do studené vody. Zhruba 3/4 dobře umytých jahod nakrájíme na malé kousky a promícháme s likérem a cukrem. Ručním mixerem jahody rozmixujeme, ale necháme viditelné malé kousky. Pomerančový džus ohřejeme a rozpustíme v něm vyždímanou želatinu. Želatinu poté vložíme do namixovaných jahod a dobře promícháme.

  4. Piškotový korpus rozřízneme. Jeden díl korpusu vložíme do kulaté formy a potřeme jahodovou marmeládou. Druhý díl korpusu nakrájíme na menší plátky, které vyložíme po okrajích kulaté formy jako ohraničení pro želatinu. Želatinovou jahodovou směs naneseme na korpus a pěkně uhladíme. Zákusek necháme alespoň na hodinu ztuhnout v lednici.

  5. Zbytkem omytých jahod a želém, připraveným podle návodu na obalu, ozdobíme vrch moučníku. Těsně před podáváním našleháme smetanu a dort jí ozdobíme.

  6. Lahodný jahodový zákusek můžeme třeba připravit jako krásné sladké překvapení na svátek zamilovaných.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!