Luxusní žemlovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
2 ks jablko
1 hrst rozinky
1 kelímek tvaroh
1 ks vánočka
podle potřeby
máslo
mléko
1 hrst vlašské ořechy
podle chuti
cukr moučka
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Vánočku nakrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a polijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali 1 žloutek a skořici. Promícháme, aby se všechny kousky namočily.

  2. Vyšleháme tvaroh s cukrem, žloutkem, mlékem a kouskem másla.

  3. Do tvarohu najemno nastrouháme dvě jablíčka, přidáme hrst rozinek a promícháme.

  4. Zapékací misku vymažeme máslem, do ní navrstvíme polovinu namočené vánočky. Pak natřeme tvarohovou náplň, posypeme hrstí mletých ořechů a přikryjeme druhou polovinou vánočky. Povrch poklademe kousky másla, zakryjeme víkem a dáme zapéct do trouby asi na 20 - 30 minut. Jak začne vonět, sundáme víko a na žemlovku rozetřeme sníh, který jsme si mezitím ušlehali ze 2 bílků a 2 lžic cukru. Vrátíme znovu do trouby a pečeme, až sníh zrůžoví.

  5. Na talíři podle chuti posypeme luxusní žemlovku cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!