Makovky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 300 ml mléko bílek 42 g droždí 140 g cukr krystal 1 špetka mletá skořice 800 g polohrubá mouka 140 g rozpuštěné máslo maková náplň
Postup Makovky
Postup přípravy receptu
-
Do teplého mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Všechny uvedené suroviny s kváskem zpracujeme v tuhé těsto, které necháme nakynout
Kynuté těsto rozdělíme na šestiny a z každého dílu vyválíme obdélník. Ten potřeme náplní. Podélně poskládáme na třetiny a rozkrájíme na třetiny. Důležitá je délka pruhů, která musí být dostatečná k tomu, abychom je mohli zaplést. Každý ostrým nožem rozřízneme na tři úzké proužky, nedokrojíme až do konce. Spleteme copánky a klademe na plech s papírem na pečení. Makovky necháme ještě chvíli nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 - 20 minut. Kdo nemá rád mák, může použít tvarohovou náplň
Upečené makovky necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.