Medovník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 žloutky
2 lžíce vody
100 g medu
75 g cukru moučky
150 g hrubé mouky
0.5 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
sníh ze 4 bílků
2 lžičky perníkového koření

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme 2 lžíce teplé vody, pak rozpuštěný med (je-li cukernatý, musí se ohřát). Dále přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě v mírné troubě (zpočátku více zprudka, aby těsto vyběhlo, podle konkrétních podmínek lze těsto zvrchu přikrýt kusem alobalu) Hotový dort rozkrojíme na 3 placky (nařízneme nožem po okraji a zbytek řeznou nití jako knedlíky). Slepíme krémem placky k sobě (nezapomeňte nechat stranou krém na potření zvrchu a z boku. Pak potřeme krémem boky dortu a posypeme je strouhaným perníkem (např. přes cedníček na čaj - pozor práce pro 4 ruce!). Nakonec potřeme krémem vršek dortu a opět zasypeme perníkem. Necháme v chladu odležet asi půl dne, aby šel medovník dobře krájet a vrstvy byly dobře spojené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!