Meruňková marmeláda bez konzervantů recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

3 kg meruňky
700 g cukr krystal na 1 kg meruněk

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvě obrané, zralé a nepoškozené meruňky omyjeme, vypeckujeme a vyřežeme případné kazy. Meruňky pokrájíme na menší kousky, přesně odvážíme a přesypeme do vyššího hrnce, ve kterém meruňky pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na kaši, potom nemusíme meruňky loupat

  2. Hrnec s meruňkovou kaší dáme na sporák na nejvyšší plamen a stále mícháme. Když se začne tvořit pěna, plamen snížíme na minimum, přisypeme cukr krystal a promícháme. V průměru jde cca 700 - 1000 gramů cukru na 1 kg čisté váhy upravených meruněk. Je však lepší meruňky ochutnat, pokud nejsou dost sladké, zvýšíme množství cukru. Pokud jsou zase meruňky velmi sladké, množství přidaného cukru snížíme podle toho, jak sladké máme rádi

  3. Hrnec s oslazenými meruňkami za stálého vaření na nejnižším plameni a za stálého míchání vyvaříme na požadovanou hustotu. Když se nám zdá směs dostatečně hustá, přesně taková, jak hustou ji chceme mít, tedy se snížil celkový objem směsi přibližně o třetinu, t.j. meruňková směs zůstává na vařečce, už z ní nestéká a při míchání se tvoří cestička za vařečkou v hrnci

  4. Odebereme malé množství směsi na malý talířek, necháme asi 5 minut chladnout, uprostřed uděláme vařečkou cestičku. Talířek s meruňkovou směsí dáme na 5 minut do chladničky a pokud se nám směs neslévá dohromady a zůstává oddělená, máme marmeládu hotovou a můžeme plnit do sklenic

  5. Horkou meruňkovou marmeládu plníme do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, plníme asi 2 cm pod okraj, uzavřeme víčkem a naplněné sklenice obrátíme na 5 minut nahoru dnem, aby se víčka dobře přichytily. Poté sklenice obrátíme zpět a zkontrolujeme, naplněné sklenice s horkou marmeládou zabalíme do deky, zde je necháme, pokud marmeláda úplně nevychladne. Hotovou marmeládu odložíme na poličku do spíže. Po otevření uchováváme v chladničce uzavřené víčkem, dokud se meruňková marmeláda nespotřebuje

  6. Tato marmeláda je úplně bez konzervantů a éček, jakýchkoliv jiných přídavných látek a ochucení či želírovacích pomůcek. Marmeládu konzervuje samotný cukr, vydrží bez újmy i více než 2 roky. Takovou čistou marmeládu určitě v obchodě nekoupíme, protože je vlastní domácí a víte, co do ní dáte. A bonus navíc - je nepoměrně lacinější jako marmeláda koupená v obchodě

  7. Drobné rady na závěr, vařte vždy jen menší dávku ve vyšším hrnci, horká marmeláda totiž ráda dost vystřikuje, zabráníte tak zbytečným nepříjemným popáleninám a znečištění okolí. Vhodné je používat nerezové nádobí se sandwichovým dnem, marmeláda se vám nepřipálí, má totiž tendenci připalovat se

  8. K plnění sklenic používáme trychtýř se širokým otvorem dole - o průměru asi 5 cm, vyhnete se tak ušpinění sklenic a okolí lepkavou hmotou. Je výhodnější používat zavařeninové sklenice se závity se stejnými víčky, je to šikovnější než sklenice bez závitů, neboť marmeláda je opravdu velmi horká a dobré je plnit do menších sklenic, které po otevření rychle spotřebujeme

  9. Meruňková marmeláda bez konzervantů se výborně použije do zákusků nebo k plnění pečených buchet, můžeme s ní natírat palačinky anebo natírat na chléb. Marmeládu využijeme výborně ve studené i teplé kuchyni, v jídlech na sladko i na slano (na marinády na maso atd).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!