Mille feuille recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- poleva 50 g máslo 200 g cukr krupice 200 ml smetana ke šlehání náplň 25 g máslo 15 g solamyl 60 g žloutek 62 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 50 g smetana ke šlehání 10 g vanilkový pudink 250 ml plnotučné mléko těsto 30 g cukr moučka 400 g listové těsto
Postup Mille feuille recept
Postup přípravy receptu
-
Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj do čtverce vyválené listové těsto 1,5 mm tlusté. Plát těsta vidličkou propícháme a také přikryjeme pečícím papírem. Položíme na něj druhý plech. To zabrání, aby se těsto zvedlo a nerovnoměrně nadouvalo. Pečeme v troubě na 220 °C asi 20 minut.
Poté vyndáme z trouby a rozřežeme upečený plát na 18 obdélníků o stejné velikosti. Posypeme moučkovým cukrem a pak vrátíme do trouby na 3 až 4 minuty, aby cukr zkaramelizoval.
Na krém si v hrnci svaříme mléko a vanilkový cukr. V oddělené misce smícháme žloutky, cukr, vanilkový pudinkový prášek a solamyl spolu. Do směsi přidáme 1/3 uvařeného mléka a dobře rozmícháme. Znovu přivedeme k varu zbývající mléko a do mléka nalijeme připravenou žloutkovo-pudinkovou směs. Stále směs mícháme nad plamenem, dokud pěkně nezhoustne. Hustý krém poté nalijeme do keramické či skleněné mísy a přikryjeme folií. Ujistíme se, že se folie dotýká povrchu krému. Zabráníme tak tvoření škraloupu na povrchu. Vychladlý krém dobře promícháme dohladka. Ušleháme si šlehačku do tuha a přidáme ji do vychladlého vanilkového krému.
Krém přendáme do cukrářského sáčku a na obdélníček upečeného vychladlého těsta pokládáme krém. Přikryjeme dalším obdélníček a zase pokládáme krém a přikryjeme posledním obdélníčkem. Snažíme se dortíček trošku zatlačit, ale ne moc, aby nám krém z dortíčků nevylezl. Poté použijeme nůž namočený do vody a vyčuhující krém nožem na stranách pěkně zahladíme.
Na polevu si v pánvi rozpustíme cukr, bez míchání, necháme ho zkaramelizovat a rozpustit. Přidáme máslo a smetanu, dobře promícháme a necháme vychladnout. Poté polevou natřeme horní pláty dortíčků. Mille feuille dáme ztuhnout do lednice.
Mille feuille oodáváme pocukrované moučkovým cukrem.