Mladá husička s bílým zelím a chlupatým knedlíkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
sůl
1 špetka sůl
1 špetka sůl
1 dl vývar
2 ks vejce
1 ks cibule
1 ks cibule
mouka
kmín
kmín
2 ks jablko
tymián
sádlo
1 dl voda
2 - 3 ks hřebíček
1 ks husa
bobkový list
500 g kysané zelí
syrové brambory
uvařené brambory

Postup přípravy receptu

  1. Odřízneme křídla, husu osolíme zevnitř i z venku a okmínujeme. Pak si připravíme náplň: nakrájená jablka smícháme s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijeme jako náplň do husy a část dáme na dno pekáče. Husu položíme prsama dolů, přiklopíme a pečeme zvolna zhruba hodinu na 140 - 150 °C. V polovině pečení husu otočíme

  2. Mezitím si připravíme kysané zelí: do kastrůlku dáme rozehřát sádlo, orestujeme nakrájenou cibulku a přidáme zelí. Ochutíme cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijeme vodou a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně mícháme a pokud se voda odpaří, podlijeme zelí vývarem. Nakonec zahustíme jíškou

  3. Jako přílohu podáváme domácí knedlíky: nastrouháme uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidáme vejce, zasypeme moukou a posolíme. Potom dostrouháme zbytek syrových brambor, vypracujeme těsto, pomocí dvou lžic vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí vody

  4. Husu vyndáme stranou a výpek necháme ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidáme jíšku, zalijeme cca 1 dcl studené vody, necháme zahřát a přecedíme

  5. Upečená jablka položíme na talíř a přidáme naporcovanou husu. Na další talíře nandáme zelí a knedlíky, šťávu nalijeme do omáčkovníku a podáváme

  6. Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!