Mladá husička s bílým zelím a chlupatým knedlíkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr sůl 1 špetka sůl 1 špetka sůl 1 dl vývar 2 ks vejce 1 ks cibule 1 ks cibule mouka kmín kmín 2 ks jablko tymián sádlo 1 dl voda 2 - 3 ks hřebíček 1 ks husa bobkový list 500 g kysané zelí syrové brambory uvařené brambory
Postup Mladá husička s bílým zelím a chlupatým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Odřízneme křídla, husu osolíme zevnitř i z venku a okmínujeme. Pak si připravíme náplň: nakrájená jablka smícháme s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijeme jako náplň do husy a část dáme na dno pekáče. Husu položíme prsama dolů, přiklopíme a pečeme zvolna zhruba hodinu na 140 - 150 °C. V polovině pečení husu otočíme
Mezitím si připravíme kysané zelí: do kastrůlku dáme rozehřát sádlo, orestujeme nakrájenou cibulku a přidáme zelí. Ochutíme cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijeme vodou a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně mícháme a pokud se voda odpaří, podlijeme zelí vývarem. Nakonec zahustíme jíškou
Jako přílohu podáváme domácí knedlíky: nastrouháme uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidáme vejce, zasypeme moukou a posolíme. Potom dostrouháme zbytek syrových brambor, vypracujeme těsto, pomocí dvou lžic vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí vody
Husu vyndáme stranou a výpek necháme ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidáme jíšku, zalijeme cca 1 dcl studené vody, necháme zahřát a přecedíme
Upečená jablka položíme na talíř a přidáme naporcovanou husu. Na další talíře nandáme zelí a knedlíky, šťávu nalijeme do omáčkovníku a podáváme
Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!