Mřížkový dýňový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 270 g cukr sůl 3 ks vejce 4 ks žloutek 350 g mouka 100 g rozinky 50 g krupice 2 kg dýně 1 lžíce mletá skořice 1 - 2 lžičky kypřící prášek 100 ml sójový olej 100 g vlašské ořechy 1 ks žloutek (potření) vlašské ořechy (zdobení)
Postup Mřížkový dýňový koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s kypřícím prášek a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, sójový olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici
Dýni oloupeme, odstraníme semena a vláknitý vnitřek dýně. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Do hrnce nalijeme asi 250 ml vody, přivedeme k varu a přidáme nakrájenou dýni, kterou povaříme asi 10 minut doměkka. Zbytek tekutiny slijeme a dýni necháme vychladnout
Troubu předehřejeme na 200 °C. Dvě třetiny těsta vyválíme na troše mouky tak, aby byl o trochu větší než plech. Plech vymažeme sójovým olejem a přeložíme do něj vyválený plát těsta. Aby se těsto peklo rovnoměrně, můžeme je zatížit luštěninami na pečícím papíru. Plech předpečeme v předehřáté troubě asi 15 minut
Zatím nasekáme vlašské ořechy a pořádně je smícháme s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní. Z přepečeného koláče odstraníme papír s luštěninami a potřeme jej směsí z dýně. Z poslední třetiny těsta vyválíme plát, který nakrájíme na proužky. Ty skládáme na koláč jako mřížku. Potřeme ji žloutkem a koláč ozdobíme vlašskými ořechy.
Koláč dopékáme asi 45 minut při teplotě 180°C. Po vychladnutí jej krájíme na kousky a servírujeme
Foto:Profimedia.cz