Šťavnatý linecký mřížkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

110 g máslo
1 ks žloutek
4 ks jablko
50 g mandle
70 g cukr krupice
4 lžíce cukr krupice
1 špetka mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
140 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Mouku na vále smícháme se žloutkem, cukrem, vanilkovým cukrem, máslem, nastrouhanými mandlemi a citronovou kůrou a vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut v chladu odležet

  2. Ze 2/3 těsta vyválíme plát o něco větší než je forma, ve které koláč budeme péci. Formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a položíme vyválený plát. Okraje trochu zvedneme nahoru, asi 1 cm

  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Rozprostřeme je na koláč, ochutíme skořicí a podle kyselosti ocukrujeme. Ze zbytku těsta uděláme přes celý koláč mřížky, potřeme je vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Šťavnatý linecký mřížkový koláč pečeme asi 35 - 40 minut

  4. Šťavnatý linecký mřížkový koláč necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Recept je na kulatou formu. Já dělám z dvojité dávky a peču na klasickém plechu na pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!