Česneková pasta bez soli recept
Apetit Recepty undefinedPostup Česneková pasta bez soli
Postup přípravy receptu
-
Mít čerstvý česnek po celý rok je v našem podnebném pásmu problém. Zejména na začátku jara je česnek nevalné kvality a často i velmi drahý. Konzervace v soli zas není to pravé, jednak kvůli obsahu soli, ale také kvůli nemožnosti dlouhodobějšího uskladnění. Sůl v česneku ho časem rozkládá a tento se stává zakrátko nepoužitelným. Osvědčilo se mi konzervovat česnek v olivovém oleji. Výhodou je vhodné balení a manipulace s výsledným produktem, trvanlivost a současně to, že odpadá otravné loupání stroužků při každém vaření
Oloupeme stroužky z 1 kg velkého čerstvého česneku. Nejlépe koncem léta, kdy je ho všude dost a za rozumnou cenu. Česnek vsypeme do mixéru, nalijeme 2 dl kvalitního extra panenského olivového oleje a mixujeme do hladké hmoty. Všechny stroužky musí být dokonale rozmělněné. Výsledný produkt má být spíše řidší, aby snadno tekl, ovšem nikoli příliš řídký. Na podobné množství česneku je třeba použít cca 200 - 300 ml oleje
Nepřidáváme nic víc, nijak neupravujeme
Česnekovou pastu bez soli lijeme do čistých zavařeninových lahviček. Používám jogurtové s originál víčkem o objemu cca 200 ml. Pastu naléváme tak, že ponecháme od okraje cca 3 cm volného místa. Po naporcování celé dávky pastu v lahvičkách zalijeme cca 1 cm stejným olivovým olejem a pevně zašroubujeme víčko
Hotovou česnekovou pastu uložíme do chladu a temna. Ačkoli nemusí být v lednici, je vhodné produkt uložit do stabilní teploty cca 15 °C. Vydrží takto nejméně dva roky, druhým rokem je již slabší, takže je potřeba jej dát do jídla více. Nicméně chuť a konzistence zůstane vynikající
Pozor, lahvičky neplnit po okraj! Pasta má tendenci bobtnat a potřebuje místo pro rozpínání. Dá se do značné míry zabránit zalitím olivovým olejem. Přesto ponechte v lahvičce nejméně 1,5 cm volného místa
Použití: Při vaření mám česnekovou pastu neustále po ruce v lednici a odebírám z ní potřebné množství čistou lžičkou. Práce s ní je pohodlná a rychlá. Vhodné je přidávat česnekovou pastu téměř do všeho, ať jsou to pokrmy z masa, polévky či zeleninová jídla. Výborná je do bramboráků, marinád apod. Malé množství pasty přidá každému jídlu jakoby masovou chuť, aniž jsme maso použili, přesto ji v jídle není cítit.