Narozeninový dort s mascarpone a ovocem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 dl olej 4 - 5 ks vejce 2 - 3 lžíce kakao 1/2 dl voda 1 balíček prášek do pečiva 500 g mascarpone 1,5 balíček vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 140 g hladká mouka 140 g polohrubá mouka tuk na vymazání 1 kelímek smetana ke šlehání 250 g tučný tvaroh 180 g třtinový cukr mouka na vysypání drobné ovoce
Postup Narozeninový dort s mascarpone a ovocem
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kakaové těsto na korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v míse vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej nebo rozpuštěné máslo a přilijeme vlažnou vodu. Po částech do těsta zašleháváme prosáté mouky s práškem do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto. K těstu nezapomeneme přisypat prosáté kakao a podle potřeby můžeme ještě maličko přidat vody či oleje, kdyby se nám těsto zdálo až příliš hutné. Nakonec do těsta opatrně vmícháme i našlehaný bílkový sníh
Těsto vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy s odnímatelným okrajem. Použijeme formu o průměru 22 - 26 cm. Kakaový korpus na dort pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, záleží na typu trouby. Pokud do těsta zapíchneme špejli a zůstane suchá, máme hotovo. Korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout
Během pečení si připravíme krém. Mascarpone společně s tvarohem dáme do mísy a prošleháme společně s vanilkovým cukrem. Nakonec zjemníme ušlehanou smetanou.Krém z mascarpone uložíme před používáním na 30 minut do chladničky
Kakaový korpus na dort ostrým nožem prokrojíme na 2 - 3 pláty, záleží, jak velkou formu jsme použili. První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme, poklademe další plát a potřeme zbytkem krému, případně ještě jednou opakujeme. Krému je dost, takže nám vyjde i na 3 vrstvy
Nahý narozeninový dort s mascarpone krémem dozdobíme podle vlastní fantazie a druhu příležitosti. Použila jsem čerstvé maliny a borůvky, ale může být i jiné ovoce, hoblinky čokolády, ořechy a jiné
Dort s mascarpone a ovocem uložíme před krájením a porcováním do lednice, aby krém trochu ztuhnul a při krájení se s ním dobře pracovalo.