Narozeninový dort s mascarpone a ovocem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/2 dl olej
4 - 5 ks vejce
2 - 3 lžíce kakao
1/2 dl voda
1 balíček prášek do pečiva
500 g mascarpone
1,5 balíček vanilkový cukr
1 balíček vanilkový cukr
140 g hladká mouka
140 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
1 kelímek smetana ke šlehání
250 g tučný tvaroh
180 g třtinový cukr
mouka na vysypání
drobné ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kakaové těsto na korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v míse vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej nebo rozpuštěné máslo a přilijeme vlažnou vodu. Po částech do těsta zašleháváme prosáté mouky s práškem do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto. K těstu nezapomeneme přisypat prosáté kakao a podle potřeby můžeme ještě maličko přidat vody či oleje, kdyby se nám těsto zdálo až příliš hutné. Nakonec do těsta opatrně vmícháme i našlehaný bílkový sníh

  2. Těsto vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy s odnímatelným okrajem. Použijeme formu o průměru 22 - 26 cm. Kakaový korpus na dort pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, záleží na typu trouby. Pokud do těsta zapíchneme špejli a zůstane suchá, máme hotovo. Korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout

  3. Během pečení si připravíme krém. Mascarpone společně s tvarohem dáme do mísy a prošleháme společně s vanilkovým cukrem. Nakonec zjemníme ušlehanou smetanou.Krém z mascarpone uložíme před používáním na 30 minut do chladničky

  4. Kakaový korpus na dort ostrým nožem prokrojíme na 2 - 3 pláty, záleží, jak velkou formu jsme použili. První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme, poklademe další plát a potřeme zbytkem krému, případně ještě jednou opakujeme. Krému je dost, takže nám vyjde i na 3 vrstvy

  5. Nahý narozeninový dort s mascarpone krémem dozdobíme podle vlastní fantazie a druhu příležitosti. Použila jsem čerstvé maliny a borůvky, ale může být i jiné ovoce, hoblinky čokolády, ořechy a jiné

  6. Dort s mascarpone a ovocem uložíme před krájením a porcováním do lednice, aby krém trochu ztuhnul a při krájení se s ním dobře pracovalo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!