Oblíbené svatební koláče recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
cukr
sůl
1 ks vejce
máslo
rum
3 dkg droždí
cukr moučka
vanilkový cukr
42 dkg hladká mouka
hrubá mouka
Hera
12 lžic šlehačka 33%
28 dkg máslo nebo Hera

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy navážíme mouku, do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme vejce a sůl. Z droždí, lžičky cukru, šlehačky a lžíce mouky připravíme kvásek. Až nám kvásek pěkně vyběhne, nalijeme do mísy a vše řádně zaděláme

  2. Koláče děláme ihned, jinak nám těsto vykyne, ztuhne a hůř se s ním pracuje. Na vál si dáme díl těsta, asi tak 1/3, a rozválíme do tenkého plátu. Radýlkem nakrájíme čtverečky cca 4 x 4 cm. Na čtverečky dáme různé náplně (maková, povidlová, ořechová, tvarohová, jablková či hrušková povidla) a koláčky zavážeme. Musí se pořádně zamáčknout, aby se nám při pečení nerozvázaly. Svatební koláčky pomažeme rozpuštěným tukem (tuk si rozpouštíme postupně podle potřeby) a posypeme drobenkou

  3. Svatební koláče dáme na plech vyložený pečícím papírem s malými mezerami. Ihned pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C do zrůžovění. Musí se hlídat. Po upečení svatební koláčky postříkáme rumem (nejlépe je proděravět víčko u lahve) a obalíme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým v poměru na 0,5 kg moučkového cukru tak 3 - 4 vanilkové cukry.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!