Oblíbené svatební koláče recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr cukr sůl 1 ks vejce máslo rum 3 dkg droždí cukr moučka vanilkový cukr 42 dkg hladká mouka hrubá mouka Hera 12 lžic šlehačka 33% 28 dkg máslo nebo Hera
Postup Oblíbené svatební koláče
Postup přípravy receptu
-
Do mísy navážíme mouku, do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme vejce a sůl. Z droždí, lžičky cukru, šlehačky a lžíce mouky připravíme kvásek. Až nám kvásek pěkně vyběhne, nalijeme do mísy a vše řádně zaděláme
Koláče děláme ihned, jinak nám těsto vykyne, ztuhne a hůř se s ním pracuje. Na vál si dáme díl těsta, asi tak 1/3, a rozválíme do tenkého plátu. Radýlkem nakrájíme čtverečky cca 4 x 4 cm. Na čtverečky dáme různé náplně (maková, povidlová, ořechová, tvarohová, jablková či hrušková povidla) a koláčky zavážeme. Musí se pořádně zamáčknout, aby se nám při pečení nerozvázaly. Svatební koláčky pomažeme rozpuštěným tukem (tuk si rozpouštíme postupně podle potřeby) a posypeme drobenkou
Svatební koláče dáme na plech vyložený pečícím papírem s malými mezerami. Ihned pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C do zrůžovění. Musí se hlídat. Po upečení svatební koláčky postříkáme rumem (nejlépe je proděravět víčko u lahve) a obalíme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým v poměru na 0,5 kg moučkového cukru tak 3 - 4 vanilkové cukry.