Olivové žemličky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 lžíce sůl
2 ks vejce
300-400 ml mléko
200 ml olivový olej
600 g hladká mouka
tuk na plech
1 kostka droždí (42g)
200 g černé olivy bez pecek

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Olivy nakrájíme

  2. Do mouky se solí zapracujeme kvásek, vejce, olej a nakrájené olivy. Vypracované těsto necháme 30 - 45 minut kynout. Lžící klademe na pomoučněný vál kousky těsta (celkem asi 30 kusů), které jemně poprášíme moukou a vytvarujeme z nich oválné žemličky. Žemličky klademe na lehce vymaštěný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak je vložíme do dobře vyhřáté trouby a při 200 °C je pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby olivové žemličky potřeme trochou vlažné vody, aby zůstaly vláčné

  3. Olivové žemličky podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!