Olivové žemličky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 lžíce sůl 2 ks vejce 300-400 ml mléko 200 ml olivový olej 600 g hladká mouka tuk na plech 1 kostka droždí (42g) 200 g černé olivy bez pecek
Postup Olivové žemličky
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Olivy nakrájíme
Do mouky se solí zapracujeme kvásek, vejce, olej a nakrájené olivy. Vypracované těsto necháme 30 - 45 minut kynout. Lžící klademe na pomoučněný vál kousky těsta (celkem asi 30 kusů), které jemně poprášíme moukou a vytvarujeme z nich oválné žemličky. Žemličky klademe na lehce vymaštěný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak je vložíme do dobře vyhřáté trouby a při 200 °C je pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby olivové žemličky potřeme trochou vlažné vody, aby zůstaly vláčné
Olivové žemličky podáváme podle chuti.