Ovčácký salát recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- šunka rajčata olivový olej mletý pepř žlutá paprika vinný ocet salátová okurka balkánský sýr vejce natvrdo čerstvá petrželka pečená paprika čerstvý kopr černé olivy bez pecek sýr kaškaval celé nakládané žampiony
Postup Ovčácký salát
Postup přípravy receptu
-
V receptu schválně neudávám množství ingrediencí, každému podle chuti a nálady
Nakrájíme si zeleninu, nejdříve okurku (někdo oloupanou, někdo ne, jak má kdo rád), střed okurek (semínka) vyškrábeme lžičkou a nepoužijeme. Rajčata nakrájíme na větší kousky cca 1,5 x 1,5 cm, stejně tak žlutou masitou papriku. Šunku nakrájíme na proužky cca 1 x 2 cm. Sýr kaškaval (měkčí eidam) nakrájíme na kostičky cca 1 x 0,5 cm, případně nastrouháme na hrubém struhadle. Balkánský sýr nastrouháme také na hrubém struhadle. Nakládané celé žampiony nakrájíme na proužky (ideálně na cca 3 - 4 mm). Pečenou papriku nakrájíme na proužky, pokud ji nemáme takto již koupenou. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky
Na talíř dáme nakrájená rajčata, žlutou papriku, přidáme šunku, sýr kaškaval, posypeme nasekanou čerstvou petrželkou, koprem, poté přidáme nakrájenou okurku, pečenou papriku, žampiony a nahoru dáme bohatou vrstvu balkánského sýra. Vajíčka poklademe dokola
Ovčácký salát nakonec ozdobíme černými olivami, posypeme špetkou čerstvě mletého pepře a podáváme. Olivovým olejem zalijeme až konkrétní porci ovčáckého salátu, stejně tak použijeme vinný ocet a sůl. Já nesolím vůbec, balkánský sýr je slaný dost.