Piškotový koláč s jablky a tvarohovou náplní recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 - 3 lžíce cukr 5 ks vejce 100 g máslo 750 g jablko 1/2 balíčku prášek do pečiva 150 g cukr moučka 150 g cukr moučka 1 lžíce mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 250 ml zakysaná smetana 150 g polohrubá mouka 250 g polotučný tvaroh 1 balíček mletá želatina
Postup Piškotový koláč s jablky a tvarohovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nastrouháme na hrubém struhadle a promícháme s balíčkem vanilkového cukru. Kulatou dortovou formu vyložíme i po stěnách pečícím papírem a dno poklademe nastrouhanými jablky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na posypání koláče smícháme lžíci mleté skořice se 2 lžícemi cukru
Připravíme si těsto. Mouku prosejeme s práškem do pečiva. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáme mouku a nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Takto připravené těsto rozprostřeme rovnoměrně na jablka a upečeme v předehřáté troubě přibližně 30 - 35 minut dozlatova. Upečený koláč překlopíme jablky nahoru na tác a necháme zcela vychladnout
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Mletou želatinu připravíme podle návodu na obalu. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka a vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a připravenou želatinu. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme na jablkovou část koláče a přes jemné sítko posypeme skořicí s cukrem. Koláč necháme v chladu několik hodin ztuhnout
Piškotový koláč s jablky a tvarohovou náplní rozdělíme na porce a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.