Piškotový nákyp s meruňkovým pyré recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
6 ks vejce
máslo
4 lžíce polohrubá mouka
javorový sirup
6 ks čerstvé meruňky
5 lžic třtinový cukr
smetana nebo jogurt
1 hrnek vařená kulatozrnná rýže

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme rýži. Na moučník potřebujeme jeden čtvrtlitrový hrnek dobře uvařené a vychladlé rýže

  2. Vhodnou zapékací mísu nebo jinou formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180 °C

  3. Připravíme si těsto. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a postupně vmícháme mouku a vařenou rýži. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme tuhý sníh

  4. Směs přendáme do vymazané formy, vložíme do trouby a pečeme přibližně 5 - 8 minut. Potom teplo snížíme na 150 °C a moučník zvolna dopečeme

  5. Omyté meruňky na chvíli ponoříme do vařící vody, potom je oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dužinu nahrubo rozmixujeme a podle chuti přisladíme

  6. Piškotový nákyp rozdělíme na porce, poklademe meruňkovým pyré a zakapeme javorovým sirupem. Moučník můžeme zdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!