Piškotový nákyp s meruňkovým pyré recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 6 ks vejce máslo 4 lžíce polohrubá mouka javorový sirup 6 ks čerstvé meruňky 5 lžic třtinový cukr smetana nebo jogurt 1 hrnek vařená kulatozrnná rýže
Postup Piškotový nákyp s meruňkovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme rýži. Na moučník potřebujeme jeden čtvrtlitrový hrnek dobře uvařené a vychladlé rýže
Vhodnou zapékací mísu nebo jinou formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180 °C
Připravíme si těsto. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a postupně vmícháme mouku a vařenou rýži. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme tuhý sníh
Směs přendáme do vymazané formy, vložíme do trouby a pečeme přibližně 5 - 8 minut. Potom teplo snížíme na 150 °C a moučník zvolna dopečeme
Omyté meruňky na chvíli ponoříme do vařící vody, potom je oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dužinu nahrubo rozmixujeme a podle chuti přisladíme
Piškotový nákyp rozdělíme na porce, poklademe meruňkovým pyré a zakapeme javorovým sirupem. Moučník můžeme zdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.