Plněné květákové brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
6 ks brambory (moučné a velké)
nádivka
100 g slanina
1 lžíce máslo
1 ks žloutek
5 lžic mléko
1 ks cibule
150 g květák
2 lžíce smetana ke šlehání
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory důkladně omyjeme, ale neloupeme. Na několika místech je propícháme vidličkou. Brambory položíme na talíř, vložíme do mikrovlnné trouby a při nejvyšším výkonu je pečeme 5 - 6 minut.

  2. Mezitím si očistíme a najemno nasekáme květák a cibuli. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Květák smícháme s cibulí, máslem, slaninou a mlékem. Směs lehce osolíme a opepříme. Misku vyměníme za brambory v mikrovlnce a květák vaříme při nejvyšším výkonu asi 3 - 4 minuty. Hotovou směs vyjmeme a necháme vychladit.

  3. Z brambor podélně seřízneme a lžičkou vydlabeme, aby nám vznilky lodičky. Brambory vidličkou rozmačkáme a smícháme s květákovou hmotou. Přidáme žloutek, trochu majoránky a smetanu a důkladně promícháme. Směsí naplníme brambory tak, aby hmota i přesahovala.

  4. Předehřejeme troubu na asi 220 °C a brambory dáme asi na 10 minut zprudka zapéct. Také je můžeme zapéct v mikrovlnce, ale nevytvoří se na nich křupavá kůrčička.

  5. Podáváme jako hlavní chod nebo jako přílohu


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!