Plněné zelné závitky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 80 g slanina 3 stroužky česnek sůl vývar 1 ks vejce 3 - 4 lžíce strouhanka 3 ks cibule 2 lžíce sádlo 1/4 lžičky drcený kmín 1 špetka jedlá soda čerstvá petrželka 300 g mleté vepřové maso mletý černý pepř 6 listů bílé hlávkové zelí
Postup Plněné zelné závitky
Postup přípravy receptu
-
Zelné listy povaříme asi 5 minut v osolené vodě se špetkou jedllé sody. Změklé listy necháme okapat a ztvrdlé stonky odřízneme
Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s mletým masem. Směs osolíme, opepříme, ochutíme prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a spojíme vejcem a strouhankou. Náplň necháme asi 20 minut odležet. Pak masovou směs rozdělíme na zelné listy, které svineme do závitků a zajistíme jehlami
Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a na sádle s drceným kmínem opečeme dozlatova. Cibuli přendáme do pekáčku, poklademe zelnými závitky, podlijeme vodou nebo vývarem a přikryté dusíme v troubě při 180 °C doměkka. Během dušení zelné závitky přeléváme výpekem. Měkké závitky vyjmeme z pekáčku a výpek propasírujeme přes sítko
Plněné zelné závitky rozdělíme na porce, přelijeme šťávou a podáváme s opečeným bramborem a zeleninou.