Polévka se zelenými fazolkami a ztraceným vejcem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

olej
sůl
3 ks vejce
1 lžíce máslo
1 ks cibule
1 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
1 lžíce hladká mouka
500 ml zeleninový vývar
2 ks menší brambory
mletý černý pepř
150 ml smetana na vaření
10 kuliček celý černý pepř
250 g fazolové lusky
1 hrst čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Fazolové lusky očistíme od stopek, vypereme a nakrájíme na kousky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené fazolové lusky ihned zchladíme ledovou vodou, aby neztratily barvu. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a oloupané brambory též nakrájíme na kousky. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku

  2. Na oleji orestujeme cibulku a nakrájené kousky brambor. Vše zalijeme vývarem, vložíme sítko s bobkovým listem, novým kořením a celým černým pepřem a zvolna vaříme, dokud nebudou brambory téměř měkké. Pak koření odstraníme a polévku zahustíme připravenou jíškou. Vše ještě 15 minut povaříme a přidáme fazolové lusky a čerstvě nasekaný kopr. Nakonec polévku zjemníme smetanou, krátce necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem

  3. Každé vejce zvlášť rozklepneme do misky. V hlubší pánvi přivedeme k varu osolenou a octem okyselenou vodu, ve které vytvoříme mícháním vír a vložíme vejce. Vajíčko necháme asi 3 - 4 minuty zvolna povařit a poté ho vyjmeme

  4. Polévku s fazolkami, bramborem, smetanou a koprem rozdělíme na porce, na každou vložíme ztracené vejce a podáváme s pečivem. Polévka se zelenými fazolkami a ztraceným vejcem skvěle poslouží i jako lehká večeře.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!