Polévka se zelenými fazolkami a ztraceným vejcem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- olej sůl 3 ks vejce 1 lžíce máslo 1 ks cibule 1 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 1 lžíce hladká mouka 500 ml zeleninový vývar 2 ks menší brambory mletý černý pepř 150 ml smetana na vaření 10 kuliček celý černý pepř 250 g fazolové lusky 1 hrst čerstvý kopr
Postup Polévka se zelenými fazolkami a ztraceným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Fazolové lusky očistíme od stopek, vypereme a nakrájíme na kousky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené fazolové lusky ihned zchladíme ledovou vodou, aby neztratily barvu. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a oloupané brambory též nakrájíme na kousky. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku
Na oleji orestujeme cibulku a nakrájené kousky brambor. Vše zalijeme vývarem, vložíme sítko s bobkovým listem, novým kořením a celým černým pepřem a zvolna vaříme, dokud nebudou brambory téměř měkké. Pak koření odstraníme a polévku zahustíme připravenou jíškou. Vše ještě 15 minut povaříme a přidáme fazolové lusky a čerstvě nasekaný kopr. Nakonec polévku zjemníme smetanou, krátce necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem
Každé vejce zvlášť rozklepneme do misky. V hlubší pánvi přivedeme k varu osolenou a octem okyselenou vodu, ve které vytvoříme mícháním vír a vložíme vejce. Vajíčko necháme asi 3 - 4 minuty zvolna povařit a poté ho vyjmeme
Polévku s fazolkami, bramborem, smetanou a koprem rozdělíme na porce, na každou vložíme ztracené vejce a podáváme s pečivem. Polévka se zelenými fazolkami a ztraceným vejcem skvěle poslouží i jako lehká večeře.