Polský bigos originál recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2-3 ks klobása 500 g bůček 1-2 dl červené víno 300 g vepřová plec 50 g sušené švestky 200 g uzené maso 4 ks střední cibule 1 hlávka hlávkové zelí 100 g sušené houby 1 balení kysané zelí 100 g jelení maso 300 g hovězí krkovice podle potřeby uzená žebra
Postup Polský bigos originál recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si 4 střední cibule nakrájené na půlkolečka, hlávkové zelí, hovězí krkovici asi 300 g, plecko tak stejně, 100 g jelení, srnčí nebo jiné zvěřiny, dvě nebo tři nohy klobásy, půl kg bůčku, uzená žebra, uzené maso 200 g, sáček kysaného zelí, sušené švestky, sušené houby a zhruba 2 dl červeného vína.
Do hrnce dáme třetinu cibule, přidáme nakrájené zelí, po hodině vaření osmažíme čtvrtinu cibule na pánvi a přidáme do ní hovězí nakrájené na kostky. Po deseti minutách přidáme do hrnce se zelím a vaříme vše společně. Pak to stejné opakujeme s vepřovým a zvěřinou. Naposled osmažíme na cibuli klobásu a přidáme vše do hrnce se zelím a masem. Pak přidáme nakrájené uzené maso. Stranou si připravíme vývar ze žeber. K nim můžeme přidat bůček nebo ho nakrájíme do hrnce. Za další hodinu vaření přidáme houby, potom švestky a můžeme přidat podle chuti i rozinky a brusinky. Nakonec přidáme kysané zelí. Někdo přidává i rajský protlak a sušenou papriku.
Důležité poznámky: Hlávkové zelí se musí vařit 4 hodiny, bigos musí mít barvu do bronzova, nepodáváme žádné koření, všechno už je v něm, po těch 4 hodinách dáme bigos ven do chladu a druhý den je ještě lepší. Doba vaření trvá 1.den 4 hodiny, 2. den 3 hodiny a 3. den můžeme vařit klidně i další 2 hodiny.