Pomerančový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 200 g cukr 1 lžíce rum 1 ks žloutek 300 ml mléko 1 ks pomeranč 70 g cukr moučka 200 g hladká mouka 250 g měkký tvaroh 150 g Hera 1 špetka mletý hřebíček 1 balíček vanilkový pudinkový prášek 1 balíček vanilínový cukr
Postup Pomerančový koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku spolu s moučkovým cukrem prosejeme a promícháme s cukrem vanilínovým. Přidáme 1 žloutek a rozdrobený tuk Hera. Vše důkladně propracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odležet v chladu
Pak těsto vyválíme na kulatou placku, kterou vyložíme dno a okraje koláčové formy o průměru přibližne 26 cm. Dno hustě propícháme vidličkou a v troubě předtopené na 200 °C asi 15 minut předpečeme korpus
Mezitím si připravíme náplň. Pomeranč omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Měkký tvaroh promícháme s pomerančovou kůrou, šťávou, polovinou cukru a rumem. Z mléka, pudinkového prášku, zbyvajícího cukru a koření uvaříme hustý krém, který ještě teplý vmícháme k ochucenému tvarohu. Tuto náplň rozetřeme na předpečený korpus, formu vložíme do trouby a pečeme při 180 °C ještě přibližně 25 - 30 minut
Pomerančový koláč necháme zcela vychladnout, pak ho vyjmeme z formy, nakrájíme na porce a podáváme. Koláč můžeme podle chuti ozdobit kandovaným ovocem nebo posypat kakaem.