Pomerančový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

200 g cukr
1 lžíce rum
1 ks žloutek
300 ml mléko
1 ks pomeranč
70 g cukr moučka
200 g hladká mouka
250 g měkký tvaroh
150 g Hera
1 špetka mletý hřebíček
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
1 balíček vanilínový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Mouku spolu s moučkovým cukrem prosejeme a promícháme s cukrem vanilínovým. Přidáme 1 žloutek a rozdrobený tuk Hera. Vše důkladně propracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odležet v chladu

  2. Pak těsto vyválíme na kulatou placku, kterou vyložíme dno a okraje koláčové formy o průměru přibližne 26 cm. Dno hustě propícháme vidličkou a v troubě předtopené na 200 °C asi 15 minut předpečeme korpus

  3. Mezitím si připravíme náplň. Pomeranč omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Měkký tvaroh promícháme s pomerančovou kůrou, šťávou, polovinou cukru a rumem. Z mléka, pudinkového prášku, zbyvajícího cukru a koření uvaříme hustý krém, který ještě teplý vmícháme k ochucenému tvarohu. Tuto náplň rozetřeme na předpečený korpus, formu vložíme do trouby a pečeme při 180 °C ještě přibližně 25 - 30 minut

  4. Pomerančový koláč necháme zcela vychladnout, pak ho vyjmeme z formy, nakrájíme na porce a podáváme. Koláč můžeme podle chuti ozdobit kandovaným ovocem nebo posypat kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!