Pražma s celerovým pyré recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 lžíce máslo 2 lžíce máslo 1 ks brambory 300 g celer olivový olej mletý bílý pepř citronová šťáva 1 snítka petrželová nať čerstvá pažitka 1 hrst čerstvá pažitka 80 - 100 ml smetana 30% 2 ks pražma královská
Postup Pražma s celerovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Ryby očistíme, zbavíme hlavy a ploutví a připravíme z nich 4 filety s kůží. Kůži na každém filetu asi 2 - 3x nařízneme a z každé strany osolíme a opepříme. Na malém množství horkého olivového oleje pečeme filety kůží dolů dozlatova. Pak přidáme máslo (filety neobracíme), teplotu zmírníme a za stálého přelévání rozpuštěným a zpěněným máslem filety pečeme, dokud maso nezbělá. Ke konci pečení vše ochutíme několika kapkami citronové šťávy a nasekanou pažitkou
Připravíme si celerové pyré. Celer a bramboru oloupeme, nastrouháme nahrubo a uvaříme se snítkou petržele v osolené vodě doměkka. Pak celer slijeme, petrželku odstraníme, přidáme máslo, sůl a pažitku a za stálého mixování a přilévání smetany připravíme hladké pyré
Pečenou pražmu rozdělíme na porce, obložíme celerovým pyré, pokapeme výpekem a podáváme. Pražma s celerovým pyré je pokrmem vhodným i pro slavnostní příležitosti.