Salát s mrkví, okurkou a klíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks mrkev
1 ks salátová okurka
2 ks červená řepa
1 hrst baby špenát
2 hrstě klíčky
směs
1 stroužek česnek
1 lžíce olivový olej
0 ks citronová kůra
1 miska citronová šťáva
marináda
0 lžiček sůl
4 lžíce rýžový ocet
3 lžíce přírodní cukr
podle chuti
sůl
podle potřeby
pažitka
rybíz

Postup přípravy receptu

  1. Cukr a čtvrtinu lžičky soli nasypeme do menší nádobky, přelijeme octem a dvěma lžícemi vody a zahříváme, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Mrkev oškrábeme a nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké sirky, promícháme s připravenou marinádou a necháme rozležet.

  2. Olej promícháme s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a strouhanou citronovou kůrou a lehce osolíme. Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Polovinu plátků necháme v celku a zbylé nakrájíme na tenké proužky. Řepu promícháme s česnekovo-citronovým olejem a necháme také rozležet.

  3. Klíčky (čočka, mungo fazole) propláchneme, necháme na sítu okapat a potom osušíme v papírové utěrce. Stejně postupujeme se špenátovými listy. Okurku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, ty lehce osolíme a necháme přebytečnou tekutinu okapat na sítu. Část pažitky nasekáme na jemno a rybíz opláchneme.

  4. Pomocí kulatého tvořítka sestavíme salát z jednotlivých vrstev, vršek ozdobíme špenátovými listy, rybízem a pažitkou.

  5. Salát s mrkví, okurkou a klíčky podáváme jako chutný lehký pokrm k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!