Sarmále s rajčaty recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 100 g slanina 3 stroužky česnek 1 - 2 lžíce olej sůl 1 ks vejce petrželka 1 kelímek jogurt 2 ks cibule tymián kopr 6 ks rajče 200 g klobása 1 sklenice víno 1 hlávka zelí 600 g mleté maso 1/2 šálku vařená rýže mletý černý pepř celerová nať
Postup Sarmále s rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso smícháme s petrželkou, pokrájenou cibulí, solí, pepřem, lžičkou saturejky nebo špetkou tymiánu, lžící sekané celerové natě, rýží a vejcem. Dobře prohněteme
Zelnou hlávku rozebereme a listy krátce povaříme ve slané vodě. Silná žebra seřízneme. Do listů dáme náplň a zabalíme malé závitky
Pekáček vytřeme olejem, pokryjeme pokrájenými zbytky zelí, přidáme vrstvu závitků, posypeme rozsekanými cibulemi a česnekem, čtverečky slaniny a kolečky klobásy. Vrstvy opakujeme, navrch dáme nakrájená rajčata, zalijeme vínem nebo vývarem. Povrch přikryjeme několika zelnými listy a sarmále pomalu zapékáme asi hodinu a půl. Před koncem můžeme přelít bílým jogurtem rozšlehaným s koprem
Sarmále s rajčaty podáváme s bílým chlebem nebo rýží.