Sarmále s rajčaty recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

100 g slanina
3 stroužky česnek
1 - 2 lžíce olej
sůl
1 ks vejce
petrželka
1 kelímek jogurt
2 ks cibule
tymián
kopr
6 ks rajče
200 g klobása
1 sklenice víno
1 hlávka zelí
600 g mleté maso
1/2 šálku vařená rýže
mletý černý pepř
celerová nať

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso smícháme s petrželkou, pokrájenou cibulí, solí, pepřem, lžičkou saturejky nebo špetkou tymiánu, lžící sekané celerové natě, rýží a vejcem. Dobře prohněteme

  2. Zelnou hlávku rozebereme a listy krátce povaříme ve slané vodě. Silná žebra seřízneme. Do listů dáme náplň a zabalíme malé závitky

  3. Pekáček vytřeme olejem, pokryjeme pokrájenými zbytky zelí, přidáme vrstvu závitků, posypeme rozsekanými cibulemi a česnekem, čtverečky slaniny a kolečky klobásy. Vrstvy opakujeme, navrch dáme nakrájená rajčata, zalijeme vínem nebo vývarem. Povrch přikryjeme několika zelnými listy a sarmále pomalu zapékáme asi hodinu a půl. Před koncem můžeme přelít bílým jogurtem rozšlehaným s koprem

  4. Sarmále s rajčaty podáváme s bílým chlebem nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!