Škvarkové pagáčky naší tety recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
sůl
těsto
2 ks vejce
250 ml mléko
2 dkg droždí
25 dkg hladká mouka
25 dkg polohrubá mouka
15 dkg vepřové škvarky
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
kmín
sezam
mák
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Škvarky umeleme. Část škvarků můžeme nechat v celku. Pomleté škvarky dáme do misky, přidáme žloutek, sůl a prosejeme obě mouky. Na mouku rozdrobíme droždí a postupně přiléváme vlažné mléko a promícháváme vařečkou. Vždy záleží na kvalitě mouky, kolik mléka přijme. Vařečkou zpracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

  2. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný 1 cm a vykrájíme z něj kolečka. Pagáčky dáme na plech pokrytý pečícím papírem, povrch potřeme rozmíchaným bílkem a posypeme podle chuti mákem, kmínem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Ostrým nožem vyřežeme na pagáčcích mřížku asi 2 mm hlubokou.

  3. Pagáčky pečeme v troubě dozlatova asi 20 minut. Teplota závisí na zkušenostech s troubou.

  4. Škvarkové pagáčky naší tety podáváme jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!