Škvarkové placičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
30 g droždí
1 lžička cukr moučka
500 g hladká mouka
0 l vlažné mléko
250 g rostlinný tuk
250 g pomleté škvarky
podle chuti
sůl
na potření
vejce
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek.

  2. Vejce si rozklepneme. Použijeme jedno celé vejce a jeden žloutek.

  3. V mouce rozdrobíme změklý tuk, přidáme vejce, žloutek, sůl, mléko, kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

  4. Vykynuté těsto na pomoučené desce vyválíme do tvaru obdélníku, potřeme ho pomletými škvarky, složíme čtyřikrát na sebe a necháme přikryté odležet asi 25 minut.

  5. Těsto poté dvakrát po 25-ti minutách přeložíme jako listové těsto. Nakonec jej vyválíme na sílu asi 2 cm, nožem na něm vytvoříme hustou mřížku a kulatou formičkou vykrajujeme placičky.

  6. Škvarkové placičky položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, necháme vykynout, znovu potřeme vejcem a upečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!