Slaný cuketový dort recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
250 g cuketa
80 ml olivový olej
30 g ovesné vločky
50 g kozí sýr
1 balení kypřící prášek do pečiva
čerstvě mletý černý pepř
1 svazeček zelená petrželová nať
10 ml olivový olej na vymazání
0,5 ks čerstvá červená kapie
20 g parmigiano reggiano
10 g parmigiano reggiano
220 g hladká mouka extra speciál 00
3 ks domácí vejce
80 ml hustý bílý domáci jogurt
10 ml olivový olej na pokapání

Postup přípravy receptu

  1. Mladou cuketu omyjeme, osušíme, zbavíme obou konců, slupku ponecháme a nastrouháme na slzičkovém struhadle do mísy. Kapii zbavíme jadřince, žilek, semínek, umyjeme a pokrájíme na malé kostky. Česnek pokrájíme nadrobno, kozí sýr na malé kostky, parmazán nastrouháme a petrželovou nať nasekáme na jemno

  2. K nastrouhané cuketě přidáme hladkou mouku, kypřící prášek, čerstvě mletý černý pepř, sůl, nastrouhaný parmezán a ovesné vločky, které vsáknou do sebe nadbytečnou vlhkost

  3. V další míse rozšleháme vejce s jogurtem a olivovým olejem a potom vlijeme do důlku v moučné směsi, zlehka spojíme, přisypeme pokrájený kozí sýr, posekanou petrželovou nať, pokrájený česnek a kapii. Směs promícháme zlehka, až se spojí v těsto, ale nesmíme vypracovávat, jen spojíme. Pokud máme rádi černé olivy, můžeme je odpeckovat, pokrájet na kousky a do těsta před pečením přidat

  4. Rozevírací teflonovou dortovou formu o průměru 15 cm jemně vymažeme olejem, vlijeme do ní připravené těsto, povrch uhladíme polévkovou lžící, pokapeme olejem a jemně posypeme nastrouhaným parmazánem

  5. Cuketový dort pečeme do červena v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut. Upečený slaný dort vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Po 15 minutách dortovou formu rozevřeme a odstraníme z boku dortu. Když je slaný dort vlažný, nakrájíme ho na libovolné porce, servírujeme teplý, nebo studený s česnekovým jogurtovým dipem, který jsme ochutili solí, troškou mletého černého pepře a citronovou šťávou

  6. Slaný cuketový dort podáváme jako samostatné jídlo s jogurtovým dipem, případně přílohu, předkrm či chuťovku. Chutná studený i teplý. Výborně chutná k obědu i večeři. V menším množství na snídani i svačinu. Příprava je nenáročná a lehká, je to něco, čím příjemně překvapíte rodinu i návštěvy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!