Výborný slaný cuketový koláč recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek 2 - 3 špetky sůl 1 ks vejce 2 ks cibule 1 ks cuketa 1 balíček prášek do pečiva 200 - 300 g polohrubá mouka olej na vymazání 1,5 lžíce čerstvé bylinky (libeček, petrželka, pažitka)
Postup Výborný slaný cuketový koláč
Postup přípravy receptu
-
Cuketu omyjeme, odkrájíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle
Cuketu nasolíme a necháme 1 - 2 hodiny odležet. Přebytečnou vodu, kterou cuketa pustí, vymačkáme
Čerstvé bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na kousíčky, případně prolisujeme
K vymačkané cuketě přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Přisypeme bylinky, česnek a podle chuti ještě jemně přisolíme. Nakonec přidáme polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, množství přizpůsobíme velikosti cukety. Na 400 g cukety přijde asi 200 - 250 g mouky
V tuto chvíli můžeme přidat také vejce, ale není to bezpodmínečně nutné. Směs na slaný cuketový koláč dobře promícháme
Pekáček nebo jinou formu vymažeme olejem a cuketovou směs do ní rovnoměrně rozprostřeme. Cuketový slaný koláč pečeme v troubě (nejlépe horkovzdušné) vyhřáté na 180 °C asi 45 minut do zezlátnutí. Po upečení jej necháme vychladnout
Slaný cuketový koláč chutná výborně a pomocí bylinek a jiné zeleniny se dá různě obměňovat. Přidat můžeme i kousek nastrouhaného sýra či na kostičky nakrájenou uzeninu.