Dušený špenát z čerstvých listů recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 100 g máslo 2 lžíce strouhanka 1 ks žloutek 1/2 hrnku mléko 1/2 hrnku smetana 1 ks větší cibule 750 - 1000 g listový špenát mletý černý pepř 50 g máslo na jíšku 2 lžíce hladká mouka na jíšku
Postup Dušený špenát z čerstvých listů
Postup přípravy receptu
-
Špenát důkladně propereme ve studené vodě, necháme okapat, zbavíme kořínků a jemně nasekáme. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nasekaný špenát a posolíme. Zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a za občasného promíchání dusíme, dokud špenát nezměkne
Zatím si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví
Horkou jíšku rozšleháme ve studeném mléce a nalijeme ji do podušeného špenátu. Přidáme i česnek utřený se solí, smetanu, na zahuštění trochu strouhanky a za mírného varu mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme i žloutek. Dušený špenát můžeme ochutit pepřem a podle chuti přisolit
Dušený špenát je vhodnou přílohou k pečenému masu, chutná s brambory i s bramborovými knedlíky. Využít se dá ale i k přípravě mnoha dalších pokrmů