Dušený špenát z čerstvých listů recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
100 g máslo
2 lžíce strouhanka
1 ks žloutek
1/2 hrnku mléko
1/2 hrnku smetana
1 ks větší cibule
750 - 1000 g listový špenát
mletý černý pepř
50 g máslo na jíšku
2 lžíce hladká mouka na jíšku

Postup přípravy receptu

  1. Špenát důkladně propereme ve studené vodě, necháme okapat, zbavíme kořínků a jemně nasekáme. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nasekaný špenát a posolíme. Zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a za občasného promíchání dusíme, dokud špenát nezměkne

  2. Zatím si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví

  3. Horkou jíšku rozšleháme ve studeném mléce a nalijeme ji do podušeného špenátu. Přidáme i česnek utřený se solí, smetanu, na zahuštění trochu strouhanky a za mírného varu mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme i žloutek. Dušený špenát můžeme ochutit pepřem a podle chuti přisolit

  4. Dušený špenát je vhodnou přílohou k pečenému masu, chutná s brambory i s bramborovými knedlíky. Využít se dá ale i k přípravě mnoha dalších pokrmů


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!