Vepřové kostky s dušeným hlávkovým zelím a karlovarským knedlíkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr sůl 1 ks vejce ocet 1 lžíce petrželka 2 ks cibule kmín 2 lžíce sádlo 4 ks rohlíky 1 lžíce hladká mouka 15 dkg polohrubá mouka 1 hlávka bílé zelí 500 g vepřová plec mletý černý pepř
Postup Vepřové kostky s dušeným hlávkovým zelím a karlovarským knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Maso dáme orestovat na cibuli osmaženou dotmava, osolíme, opepříme, podlijeme a dusíme doměkka
Bílé hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, mírně osolíme, přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Pak zelí scedíme a přidáme orestovanou cibuli dozlatova a dále dusíme zelí doměkka. Za stálého míchání ochutíme solí, pepřem, cukrem a octem
4 starší rohlíky nakrájíme na kostičky. Přidáme polohrubou mouku, sůl, žloutek a sníh z jednoho vejce a půl lžičky nasekané petrželky. Takto vypracovanou hmotu vytvarujeme do potravinové folie do válečku, konce stáhneme motouzem a vložíme do vařící vody a vaříme asi 30 minut
Mezitím vyjmeme měkké maso a šťávu zlehka zahustíme hladkou moukou, necháme provařit a scedíme. Uvařený knedlík zbavíme folie a nití, nakrájíme na centimetrové kolečka. Knedlíky klademe na talíře, přidáme dušené zelí, vepřové kostky a podlijeme šťávou
Vepřové kostky s dušeným hlávkovým zelím a karlovarským knedlíkem podáváme jako chutný a vydatný hlavní chod.