Výborný ukrajinský boršč recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 - 3 stroužky česnek
olej
sůl
2 ks paprika
1 lžíce ocet
2 - 3 ks brambory
1 ks cibule
2 ks rajče
1 - 2 ks mrkev
1 ks petržel
1 sklenice rajčatový protlak
1 lžička cukr krupice
2 - 3 lístky bobkový list
nové koření
kysaná smetana
300 - 400 g hovězí maso
1/3 - 1/2 ks hlávkové zelí
1 - 2 ks červená řepa
čerstvá petrželka
mletý černý pepř
celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso použijeme hovězí i vepřové, případně jen jeden druh, záleží na možnostech a chuti. Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 - 4 kuličky celého pepře. Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky

  2. Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká

  3. Připravíme si druhou zeleninovou směs. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme malý rajčatový protlak a krátce podusíme

  4. Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme

  5. Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme

  6. Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba

  7. Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!