Výborný ukrajinský boršč recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek olej sůl 2 ks paprika 1 lžíce ocet 2 - 3 ks brambory 1 ks cibule 2 ks rajče 1 - 2 ks mrkev 1 ks petržel 1 sklenice rajčatový protlak 1 lžička cukr krupice 2 - 3 lístky bobkový list nové koření kysaná smetana 300 - 400 g hovězí maso 1/3 - 1/2 ks hlávkové zelí 1 - 2 ks červená řepa čerstvá petrželka mletý černý pepř celý černý pepř
Postup Výborný ukrajinský boršč
Postup přípravy receptu
-
Maso použijeme hovězí i vepřové, případně jen jeden druh, záleží na možnostech a chuti. Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 - 4 kuličky celého pepře. Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky
Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká
Připravíme si druhou zeleninovou směs. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme malý rajčatový protlak a krátce podusíme
Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme
Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme
Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba
Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb.