Slaný polentový koláč s cuketou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 1 špetka sůl 3 ks vejce 30 g máslo 50 g máslo 1 dl mléko 2,5 dl voda 2 ks pórek 1 kelímek zakysaná smetana 200 g balkánský sýr 2 ks mladá cuketa 250 g polenta čerstvě mletý pepř
Postup Slaný polentový koláč s cuketou
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si základ slaného koláče - těsto z polenty. Do kastrolu nalijeme vodu, kterou osolíme. Přivedeme k varu. Ve chvíli, kdy začne voda vřít, přisypáváme polentu a mícháme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Do polentové kaše vmícháme máslo, měla by nám vzniknout hutná směs
Pórek očistíme a nakrájíme na hrubší kolečka nebo proužky. Mladou cuketu omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Já si použila škrabku na brambory. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a pórek s cuketou orestujeme. Osolíme a opepříme
Vejce rozšleháme se zakysanou smetanou a mlékem, opět trochu osolíme a opepříme
Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a těsto na dno formy rukama uplácáme. Na polentový základ vsypeme orestovanou zeleninu, zasypeme balkánským sýrem a zalijeme rozšlehanou vaječnou směsí
Slaný polentový koláč s cuketou vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut, dokud vše dokonale neztuhne
Slaný polentový koláč s cuketou podáváme nakrájený na trojúhelníčky jako slanou chuťovku a pohoštění.