Slaný šnek plněný špenátem a sýrem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 2 lžičky sůl sůl 1 ks vejce 1 - 2 lžíce máslo 1 ks cibule 80 ml smetana 80 g parmazán 100 ml slunečnicový olej 300 g hladká mouka 100 ml vlažná voda mletý černý pepř 300 g čerstvý listový špenát
Postup Slaný šnek plněný špenátem a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme mouku, kterou osolíme a do středu uděláme důlek. Pak postupně vlijeme olej a vlažnou vodu a vše dobře propracujeme v hladké lesklé těsto, které zakryjeme a necháme 20 minut při pokojové teplotě odležet
Mezitím si připravíme náplň. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno a necháme na másle zesklovatět. Poté vmícháme očištěný špenát, vše osolíme a krátce podusíme. Nakonec špenát zjemníme smetanou, krátce povaříme, odstavíme z tepla a zahustíme sýrem. Náplň podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout
Odležené těsto rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme olejem a ručně vytáhneme do co nejtenčího plátu. Plát poklademe náplní a zarolujeme do dlouhého "hada", kterého svineme na plechu vyloženém pečícím papírem do tvaru šneka
Povrch slaného šneka potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C dorůžova
Upečeného slaného šneka plněného špenátem a sýrem nakrájíme na porce a podáváme teplé s čerstvou zeleninou. Chuťovka chutná i zastudena k vínu nebo pivu.