Slezský hruškový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 200 g cukr krupice 50 g cukr moučka cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 250 g polohrubá mouka 80 g polohrubá mouka tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání 200 g tuk na pečení 50 g tuk (olej) 1 sklenka hrušková povidla
Postup Slezský hruškový koláč
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s oběma druhy cukry a rozměklým tukem do pěny. Vmícháme do tuha vyšlehané bílky se špetkou soli a nakonec prosátou mouku
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy a předpečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Na drobenku smícháme tuk s moukou a cukrem
Předpečený koláč vyjmeme z trouby, ihned na něj rozetřeme hrušková povidla (viz. Moje hrušková povidla) a posypeme je drobenkou. Dopékáme při 180 °C dalších 20 minut
Slezský hruškový koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem
Hrušková povidla můžeme nahradit na plátky nakrájenými hruškami, zakápnutými citronovou šťávou a posypanými vanilkovým cukrem.