Slezský hruškový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
200 g cukr krupice
50 g cukr moučka
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
80 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
200 g tuk na pečení
50 g tuk (olej)
1 sklenka hrušková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s oběma druhy cukry a rozměklým tukem do pěny. Vmícháme do tuha vyšlehané bílky se špetkou soli a nakonec prosátou mouku

  2. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy a předpečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Na drobenku smícháme tuk s moukou a cukrem

  3. Předpečený koláč vyjmeme z trouby, ihned na něj rozetřeme hrušková povidla (viz. Moje hrušková povidla) a posypeme je drobenkou. Dopékáme při 180 °C dalších 20 minut

  4. Slezský hruškový koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem

  5. Hrušková povidla můžeme nahradit na plátky nakrájenými hruškami, zakápnutými citronovou šťávou a posypanými vanilkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!