Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1.5 palička česnek 3 ks mrkev 1 ks petržel 2 lžíce olivový olej 1.6 kg jehněčí plec 250 ml voda na podlití 1 ks cibule (velká) 2 lžičky sůl (mořská) 1 lžička pepř (4 druhy anebo klasický černý pepř) 4 větvičky rozmarýn (čerstvý) 1 lžíce mouka (bezlepková doves farm nebo jizerka) 250 ml voda nebo (125 voda a 125 červené víno) sůl a pepř na dochucení
Postup Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Postup přípravy receptu
-
Příprava masa:
Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme
Příprava omáčky:
Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.