Šťavnatá vepřová plec s dýní a bramborami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 2 špetky sůl máslo 5 ks brambory kmín 1 hrst bylinky bílé víno olivový olej slunečnicový olej petrželová nať 1 kg vepřová plec 1/2 ks dýně hokaido
Postup Šťavnatá vepřová plec s dýní a bramborami
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec potřeme olejem, drceným kmínem, nasekanými bylinkami, rozdrceným česnekem a necháme v pekáčku či skleněné zapékací misce přikryté v lednici do druhého dne odležet
Druhý den vyndáme maso alespoň hodinu před pečením, ještě posolíme, podlijeme bílým vínem (případně vodou) a pečeme přikryté 10 minut na 200 °C, poté 3 hodiny na 160 °C. Během pečení maso třikrát otočíme. Do masa za žádných okolností nepícháme. Nakonec pekáček odkryjeme a ještě 10 minut dopékáme při 200 °C. Vepřovou plec vytáhneme z trouby, poklademe plátky studeného másla a posypeme čerstvými bylinkami
Brambory oloupeme, dýni očistíme, vše nakrájíme na plátky či čtvrtky. Zeleninu poklademe na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, posypeme solí a nasekanou petrželovou natí. Brambory s dýní pečeme, až je vše měkké a zlatavé
Vepřovou plec servírujeme s pečenými bramborami a dýní jako výborný hlavní chod.