Ochucená švestková povidla recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

70 dkg cukr
75 ml ocet
50 ml rum
2,5 kg švestky
50 ml citronová šťáva
1 lžíce pomerančová kůra
1 ks celá skořice
1 ks badyán (hvězdička)
mletý hřebíček

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Potom je pokrájíme na malé kousky, vložíme do litinového hrnce a zasypeme cukrem. Přilijeme ocet, rum, a citronovou šťávu. Ochutíme hvězdičkou badyánu a celou skořicí. Vše promícháme, zakryjeme poklicí a necháme 24 hodin odležet

  2. Potom směs velice zvolna přivedeme k varu a za občasného míchání necháme probublávat přibližně 2 hodiny. Asi v polovině vaření přidáme mletý hřebíček a nastrouhanou pomerančovou kůru

  3. Voňavá a dostatečně zahuštěná povidla přendáme do suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru

  4. Ochucená švestková povidla podáváme zejména jako přílohu k moučníkům jako jsou lívance a palačinky. Výborně chutnají s koblížky a zakysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!