Ochucená švestková povidla recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 70 dkg cukr 75 ml ocet 50 ml rum 2,5 kg švestky 50 ml citronová šťáva 1 lžíce pomerančová kůra 1 ks celá skořice 1 ks badyán (hvězdička) mletý hřebíček
Postup Ochucená švestková povidla
Postup přípravy receptu
-
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Potom je pokrájíme na malé kousky, vložíme do litinového hrnce a zasypeme cukrem. Přilijeme ocet, rum, a citronovou šťávu. Ochutíme hvězdičkou badyánu a celou skořicí. Vše promícháme, zakryjeme poklicí a necháme 24 hodin odležet
Potom směs velice zvolna přivedeme k varu a za občasného míchání necháme probublávat přibližně 2 hodiny. Asi v polovině vaření přidáme mletý hřebíček a nastrouhanou pomerančovou kůru
Voňavá a dostatečně zahuštěná povidla přendáme do suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru
Ochucená švestková povidla podáváme zejména jako přílohu k moučníkům jako jsou lívance a palačinky. Výborně chutnají s koblížky a zakysanou smetanou.