Štěpánská pečeně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 lžíce máslo 1 ks cibule 1 ks rajče 1 ks mrkev 1 ks zelená kapie 2-3 ks vejce natvrdo 1 ks kořenová petržel 75 dkg hovězí zadní maso podle chuti sůl mletý černý pepř podle potřeby vývar sádlo na smažení
Postup Štěpánská pečeně recept
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme a osušíme. Prostředkem špalíku masa prořízneme dlouhým špičatým nožem otvor, který rozšíříme pomocí obrácené vařečky. Otvor naplníme oloupanými vařenými vejci. Maso zašijeme nebo spíchneme jehlami či párátky.
Připravené maso potřeme rozpuštěným máslem a necháme několik minut odležet. V nádobě rozehřejeme sádlo a připravené maso v něm po všech stranách opečeme. Potom ho osolíme, opepříme a přidáme všechnu zeleninu, kterou jsme předtím očistili a nakrájeli. Podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme doměkka. To trvá podle druhu masa 1 - 1,5 hodiny, někdy i více. Během dušení maso několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem.
Před dokončením štěpánskou pečeni na několik minut zapečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme bez poklice při 200 °C. Měkké maso vyjmeme. Zeleninu prolisujeme a dáme zpět do vydušené šťávy, zjemníme malým kouskem másla a velmi krátce povaříme.
Štěpánskou pečeni nakrájíme přes vlákna na porce a podáváme s připravenou omáčkou. Jako přílohu si dáme brambory na všechny způsoby (případně rýži) a nesmí chybět zelenina.