Švestky v cukru recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce rum
0.3 ks skořice
0.3 ks vanilka
3 ks hřebíček
1 kg vypeckované švestky
1 kg želírovací cukr

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme osušíme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. Odvážíme si 1 kg a dáme do většího hrnce. Želírovací cukr, koření a rum přidáme ke švestkám a zamícháme. Necháme přikryté do příštího dne, aby švestky pustily šťávu.

  2. Druhý den švestky přivedeme k varu, při vyšší teplotě mícháme dřevěnou vařečkou a necháme po 4 minuty prudce vařit. Odstavíme z plotny a vyjmeme koření.

  3. Sklenice vymyté horkou vodou dosucha utřeme čistou utěrkou. Naplníme je horkými švestkami a ihned uzavřeme víčky.

  4. Švestkovou zavařeninu uchováme na chladném, tmavém a suchém místě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!