Tarte Tatin po česku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

12 dkg máslo
8-10 ks jablko
1 ks citron
5 lžic cukr krupice
1 balíček listové těsto
2-3 hrstě vlašské ořechy
podle potřeby
skořice
na ozdobu
šlehačka nebo zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme 8 -10 jablek, která zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Zalijeme šťávou z jednoho citronu.

  2. V koláčové formě rozpustíme máslo, přidáme cukr a uděláme karamel. Na něm podusíme jablka, která následně posypeme skořicí, vlašskými ořechy a ještě necháme podusit, aby jablka změkla. Formu odstavíme z vařiče.

  3. Vyválíme plát listového těsta (já dávám dva pláty na sebe), přikryjeme jím formu naplněnou jablky a okraje těsta přehneme. V rozehřáté troubě pečeme dozlatova.

  4. Dort Tarte Tatin pak několikrát propíchneme špejlí a necháme vychladnout. Nakonec dort vyklopíme na rovnou mísu tak, aby jablka byla nahoře.

  5. Tarte Tatin po česku zdobíme šlehačkou s popraškem skořice nebo zakysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!