Tarte Tatin po česku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 12 dkg máslo 8-10 ks jablko 1 ks citron 5 lžic cukr krupice 1 balíček listové těsto 2-3 hrstě vlašské ořechy podle potřeby skořice na ozdobu šlehačka nebo zakysaná smetana
Postup Tarte Tatin po česku recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oloupeme 8 -10 jablek, která zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Zalijeme šťávou z jednoho citronu.
V koláčové formě rozpustíme máslo, přidáme cukr a uděláme karamel. Na něm podusíme jablka, která následně posypeme skořicí, vlašskými ořechy a ještě necháme podusit, aby jablka změkla. Formu odstavíme z vařiče.
Vyválíme plát listového těsta (já dávám dva pláty na sebe), přikryjeme jím formu naplněnou jablky a okraje těsta přehneme. V rozehřáté troubě pečeme dozlatova.
Dort Tarte Tatin pak několikrát propíchneme špejlí a necháme vychladnout. Nakonec dort vyklopíme na rovnou mísu tak, aby jablka byla nahoře.
Tarte Tatin po česku zdobíme šlehačkou s popraškem skořice nebo zakysanou smetanou.