Točené sušenky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
200 g máslo
1 lžíce rum
1/4 lžičky prášek do pečiva
125 g cukr moučka
350 g hladká mouka
10 g vanilkový pudink
30 g tmavá čokoláda
10 g kakao holandského typu

Postup přípravy receptu

  1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vyšleháme s vejcem a rumem. V misce smícháme mouku s pudinkem, kypřicím práškem a špetkou soli. Sypké suroviny smícháme s ingrediencemi v míse a zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na poloviny. K jedné části přimícháme kakao, rozpuštěnou čokoládu a zpracujeme v hladké těsto

  2. Nyní máme tedy světlé vanilkové a tmavé čokoládové těsto, ve stejném poměru. Připravená těsta přemístíme na vál či podložku. Z těst vyválíme hady, ukrajujeme stejné dílky a dlaněmi tvoříme kuličky o průměru cca 1 a půl centimetru. Takto si připravíme obě těsta, tato aktivita skvěle zabaví i menší děti. Jednotlivé sušenky tvoříme tak, že do kruhu poskládáme šest kuliček, střídavě ze světlého tmavého těsta. Jakmile máme uzavřen kruh, kuličky přitiskneme k sobě, abychom mezeru uvnitř kruhu zmenšili na minimum. Točivý efekt na sušenkách vytvoříme tak, že si položíme kruh kuliček z těsta mezi dlaně, zmenšíme mezeru uvnitř, shora přitiskneme druhou dlaní a kruhovými pohyby vše spojíme, jako bychom chtěli vytvořit kouli

  3. Vzniklé sušenky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 - 15 minut

  4. Točené sušenky po upečení můžeme ihned podávat, případně skladujeme v uzavřené krabičce v chladu a suchu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!