Točené sušenky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 200 g máslo 1 lžíce rum 1/4 lžičky prášek do pečiva 125 g cukr moučka 350 g hladká mouka 10 g vanilkový pudink 30 g tmavá čokoláda 10 g kakao holandského typu
Postup Točené sušenky
Postup přípravy receptu
-
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vyšleháme s vejcem a rumem. V misce smícháme mouku s pudinkem, kypřicím práškem a špetkou soli. Sypké suroviny smícháme s ingrediencemi v míse a zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na poloviny. K jedné části přimícháme kakao, rozpuštěnou čokoládu a zpracujeme v hladké těsto
Nyní máme tedy světlé vanilkové a tmavé čokoládové těsto, ve stejném poměru. Připravená těsta přemístíme na vál či podložku. Z těst vyválíme hady, ukrajujeme stejné dílky a dlaněmi tvoříme kuličky o průměru cca 1 a půl centimetru. Takto si připravíme obě těsta, tato aktivita skvěle zabaví i menší děti. Jednotlivé sušenky tvoříme tak, že do kruhu poskládáme šest kuliček, střídavě ze světlého tmavého těsta. Jakmile máme uzavřen kruh, kuličky přitiskneme k sobě, abychom mezeru uvnitř kruhu zmenšili na minimum. Točivý efekt na sušenkách vytvoříme tak, že si položíme kruh kuliček z těsta mezi dlaně, zmenšíme mezeru uvnitř, shora přitiskneme druhou dlaní a kruhovými pohyby vše spojíme, jako bychom chtěli vytvořit kouli
Vzniklé sušenky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 - 15 minut
Točené sušenky po upečení můžeme ihned podávat, případně skladujeme v uzavřené krabičce v chladu a suchu.