Trojbarevný zeleninový nákyp recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
250 g mrkev
250 g patizon
100 ml zakysaná smetana
1 lžíce citronová šťáva
mletý kmín
1 lžíce mletý zázvor
1 lžíce mleté nové koření
250 g červená řepa
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Červenou řepu omyjeme a ve vodě ji vaříme asi 20 - 30 minut. Pak ji oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Mrkve a patizon také loupeme, nakrájíme na kostičky a odděleně je vaříme v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme a necháme okapat. Každý druh zeleniny samostatně rozmixujeme a necháme v sítu okapat.

  2. Obdélníkovou formu vyložíme pečícím papírem a rozehřejeme troubu na 160 °C. Do trouby postavíme pekáč s vodou.

  3. Každé zeleninové pyré smícháme s 1 vejcem a třetinou smetany, osolíme a opepříme. Pyré z červené řepy ochutíme citronovou šťávou a novým kořením. Pyré z mrkve ochutíme kmínem a pyré z patizonu ochutíme zázvorem. Formu postupně plníme: pyré z červené řepy, mrkve a patizonu, přičemž jednotlivé vrstvy řádně uhladíme. Nakonec formou poklepeme o stůl, aby z misky unikl vzduch. Formu zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem a postavíme ji do pekáče s vodou. Nákyp pečeme asi 2 hodiny.

  4. Upečený nákyp vyklopíme, nakrájíme na plátky a můžeme jej podávat, jak teplý, tak studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!