Valašská kyselica s houbami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

150 g slanina
sůl
ocet
450 g brambory
1 ks cibule
30 g sádlo
2 ks klobása
2 ks bobkový list
6 kuliček nové koření
2 lžíce hladká mouka
200 g zakysaná smetana
8 kuliček celý pepř
30 g sušené houby
500 g kysané zelí
celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Houby zalijeme vodou a necháme odstát, aby změkly. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka

  2. Kysané zelí můžeme, ale i nemusíme, podle kyselosti scedit a propláchnout. Vezmeme druhý hrnec, vložíme pokrájené zelí a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín a uvaříme doměkka

  3. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a klobásy na kolečka. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli, slaninu, klobásy a orestujeme. Po chvíli přisypeme scezené houby a ještě chvíli opékáme. Z uvařeného zelí odebereme koření a přidáme k uzenině s cibulí. Uvařené brambory přelijeme do polévky i s vodou, ve které se vařily

  4. Hladkou mouku rozmícháme v zakysané smetaně a zašleháme do polévky. Povaříme dalších 15 minut. Kyselicu podle chuti dosolíme, případně dochutíme octem

  5. Valašskou kyselicu podáváme jako hlavní chod samotnou nebo s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!