Valašská kyselica s houbami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 150 g slanina sůl ocet 450 g brambory 1 ks cibule 30 g sádlo 2 ks klobása 2 ks bobkový list 6 kuliček nové koření 2 lžíce hladká mouka 200 g zakysaná smetana 8 kuliček celý pepř 30 g sušené houby 500 g kysané zelí celý kmín
Postup Valašská kyselica s houbami
Postup přípravy receptu
-
Houby zalijeme vodou a necháme odstát, aby změkly. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka
Kysané zelí můžeme, ale i nemusíme, podle kyselosti scedit a propláchnout. Vezmeme druhý hrnec, vložíme pokrájené zelí a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín a uvaříme doměkka
Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a klobásy na kolečka. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli, slaninu, klobásy a orestujeme. Po chvíli přisypeme scezené houby a ještě chvíli opékáme. Z uvařeného zelí odebereme koření a přidáme k uzenině s cibulí. Uvařené brambory přelijeme do polévky i s vodou, ve které se vařily
Hladkou mouku rozmícháme v zakysané smetaně a zašleháme do polévky. Povaříme dalších 15 minut. Kyselicu podle chuti dosolíme, případně dochutíme octem
Valašskou kyselicu podáváme jako hlavní chod samotnou nebo s čerstvým chlebem.