Valašské frgály recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

drobenka
cukr
máslo
mouka
těsto
1 dl olej
sůl
4 ks vejce
6 dl mléko
10 dkg droždí
10 dkg cukr moučka
citronová kůra
1 kg polohrubá mouka
10 dkg Lukana
podle potřeby
máslo
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a do důlku nasypeme cukr, na něj poté rozdrobíme droždí a na droždí nalijeme vlažné mléko. Droždí necháme nabobtnat. Na okraj mísy (mimo droždí) rozklepneme vejce, přidáme tuk, sůl a citronovou kůru.

  2. Jakmile je droždí již nabobtnalé, ze všech ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout.

  3. Po vykynutí na pomoučněném vále rozválíme koláče o průměru asi 30 cm.

  4. Jednotlivé koláče potřeme klasickou náplní - tvarohovou, hruškovou, švestkovou, makovou, povidlovou, borůvkovou nebo meruňkovou. Valašské frgály posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením ještě potřeme okraje vejcem rozšlehaným v kapce oleje.

  5. Valašské frgály pečeme v předehřáté troubě na 180 - 190 °C dozlatova. Na závěr pokapeme máslem, ve kterém jsme rozpustili moučkový cukr.

  6. Aby byl frgál správně mastný, potřeme okraje ještě jednou tukem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!