Valašské frgály recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- drobenka cukr máslo mouka těsto 1 dl olej sůl 4 ks vejce 6 dl mléko 10 dkg droždí 10 dkg cukr moučka citronová kůra 1 kg polohrubá mouka 10 dkg Lukana podle potřeby máslo cukr moučka
Postup Valašské frgály recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a do důlku nasypeme cukr, na něj poté rozdrobíme droždí a na droždí nalijeme vlažné mléko. Droždí necháme nabobtnat. Na okraj mísy (mimo droždí) rozklepneme vejce, přidáme tuk, sůl a citronovou kůru.
Jakmile je droždí již nabobtnalé, ze všech ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout.
Po vykynutí na pomoučněném vále rozválíme koláče o průměru asi 30 cm.
Jednotlivé koláče potřeme klasickou náplní - tvarohovou, hruškovou, švestkovou, makovou, povidlovou, borůvkovou nebo meruňkovou. Valašské frgály posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením ještě potřeme okraje vejcem rozšlehaným v kapce oleje.
Valašské frgály pečeme v předehřáté troubě na 180 - 190 °C dozlatova. Na závěr pokapeme máslem, ve kterém jsme rozpustili moučkový cukr.
Aby byl frgál správně mastný, potřeme okraje ještě jednou tukem.