Valašské škračky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- česnek sůl sůl 3 ks vejce 2 ks žloutek majoránka kmín 1 ks malá cibule hladká mouka 300 g drůbeží játra celý kmín syrové brambory
Postup Valašské škračky
Postup přípravy receptu
-
Drůbeží játra (ideálně kachní, ale mohou být i kuřecí) omyjeme, očistíme od blan, pokrájíme a orestujeme na zpěněné cibulce. Přidáme kmín, pepř, majoránku, sušený nebo prolisovaný česnek a necháme chvíli dusit ve vlastní šťávě
Mezitím si připravíme bramboráčky jako přílohu. Z najemno nastrouhaných brambor, z nichž slijeme přebytečnou vodu, aby zůstala jen bramborová kaše. Ochutíme solí a kmínem, zahustíme hladkou moukou podle potřeby. Moukou šetříme, aby se neztratila bramborová chuť a přidáme 2 žloutky pro barvu. Malé placičky smažíme v hlubokém oleji dozlatova. Po vytáhnutí osušíme papírovou utěrkou
Jakmile jsou játra hotová a voda se téměř vypařila, zalijeme je rozšlehaným osoleným vejcem. Chvíli mícháme, aby vajíčka lehce ztuhla a obalila nám jednotlivé kousky jater na pánvi
Valašské škračky podáváme s bramboráčky a můžeme dozdobit petrželkou nebo pažitkou.