Valentýnský chlebíček recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 špetka sůl 4 ks vejce 4 ks vejce 150 g máslo 150 g máslo 100 ml mléko 100 ml mléko 1/2 balíčku prášek do pečiva 1/2 balení prášek do pečiva 190 g cukr krupice 190 g cukr krupice 100 g maliny 280 g polohrubá mouka 280 g polohrubá mouka 1 lžíce citronová šťáva 150 g čokoládová poleva 1 lžička vanilkový extrakt 1 balení potravinářské barvivo
Postup Valentýnský chlebíček
Postup přípravy receptu
-
Nejprve zapneme troubu na 170 °C a připravíme si červené těsto. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, opět zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Do směsi přidáváme také potravinářské barvivo, až do požadované sytosti zabarvení. Nakonec po částech vmícháme ušlehaný sníh
Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 170 °C cca 30 až 40 minut. Propečenost těsta ověříme zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud ji vytáhneme bez ulpívajícího těsta, vyndáme moučník z trouby. Necháme 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku
Po vychladnutí nakrájíme na plátky, zhruba o šířce vykrajovátka ve tvaru srdíčka, kterým z každého plátku získáme jedno srdíčko. Tip: Odkroje nevyhazujte, vytvořte si z nich například skvělý cheesecake do skleničky
Zapneme troubu na 170 °C a připravíme si druhé těsto. Opět vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Již však nepřidáváme žádné barvivo, necháme těsto takto v základu, případně můžeme ozvláštnit lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového extraktu. Nakonec vmícháme po lžicích sníh, čímž těsto částečně zřídne a nabude na objemu
Čtvrtinu těsta naneseme na dno vymazané a vysypané formy na chlebíček a také na nejkratší strany. Vykrájená srdíčka naskládáme těsně za sebe. Jakmile máme všechna srdíčka naskládána za sebou, zalijeme je zbytkem těsta. Těsto zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 - 40 minut
Dozlatova upečené těsto necháme opět 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku. Nakonec valentýnský chlebíček umístíme na tác určený k servírování
Hotový valentýnský chlebíček ještě můžeme dozdobit čokoládovou polevou, také sušeným či čerstvým ovocem. Krájíme na plátky a podáváme ke kávě či čaji.