Valentýnský dort s čokoládovým krémem a višněmi recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 150 g máslo 60 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 200 g hladká mouka 300 g zakysaná smetana 200 g kompotované višně 200 g kvalitní hořká čokoláda 250 ml smetana ke šlehání 33%
Postup Valentýnský dort s čokoládovým krémem a višněmi
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si těsto. Mouku prosejeme, promícháme s oběma cukry, vejcem a změklým máslem. Ručně vypracujeme hladké pevné těsto, které necháme v chladu asi hodinu odležet
Upečeme korpus. Na dort budeme potřebovat dortovou formu o průměru asi 22 cm. Odleželé těsto vyválíme na plát silný asi 3 mm, ze kterého vykrojíme kruh ve velikosti formy, dále pruh široký asi 5 cm a dlouhý podle obvodu formy. Pak dortovou formu vyložíme těstem, které pokryjeme alobalem a zatížíme fazolemi. Korpus pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 20 minut, pak alobal s fazolemi odstraníme a pečeme ještě dalších 20 minut dorůžova
Připravíme si náplň. Zakysanou smetanu vložíme do větší mísy. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. 50 ml smetany necháme přejít varem a vmícháme do čokolády. Ze zbývající smetany ušleháme pevnou šlehačku. Pak postupně do zakysané smetany přidáváme čokoládu, šlehačku a vymícháme hladký krém, kterým naplníme vychladlý korpus
Okapanými višněmi valentýnský dort ozdobíme podle vlastní fantazie a necháme v lednici (nejlépe přes noc) ztuhnout
Valentýnský dort s čokoládovým krémem a višněmi podáváme ke kávě nebo čaji.